Blog > Komentarze do wpisu

Zupa pieczarkowo-grzybowa

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 marchewki
  • ok. 2 szklanki makaronu świderki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostki rosołowe do smaku (drobiowa, pieczarkowa lub grzybowa)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka z wodą. Pokrojone pieczarki: wrzucamy do garnka ewentualnie wcześniej chwilę podsmażamy. Gotujemy przez kilka minut i dodajemy 3-4 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron (nie solę wody na makaron).  Po kolejnych kilku minutach dodajemy kostkę rosołową – ilość zależna od naszych kubków smakowych – ja dałam 2 grzybowe i pół drobiowej (na ok. 3l wody). Makaron al dente łączymy z zupą i gotujemy jeszcze chwilę. Po zdjęciu garnka z ognia wlewamy trochę zupy do miski, dodajemy ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego i łączymy z zupą.

 

 

sobota, 02 marca 2013, bitwa.na.talerzu

Polecane wpisy